Penyakit orang-orang bujang (dari Kucin Hutan)

Posted on November 19, 2010

6



Assalamualaikum… 

Seperti dijanjikan, Si Tukang Tulis ingin menyampaikan pesan-pesan arwah sahabat Si Tukang Tulis dari blognya (http://kucinhutan.blogspot.com). Semoga mendapat manfaat darinya…

Dari Kucin Hutan
Salam….
Lama x posting…..insyaAllah lepas ni kalau x sibuk akan ada la tue…….
bab ni best jugak nie…..

Penyakit Rasa Nak Kahwin

Predisposing Factor:

1- Ada kawan2 sekeliling yang dah bertunang @ berkahwin

2- Ahli rumah dah mula kemas barang sbb nak pindah duduk rumah baru. Katanya nak kawen

3- Parents bg lampu hijau

4- Org lain ada awek tp yg die ni takde awek.

5- Asek dengar org sembang bab kawen

6- Asek mimpi akad nikah

Tanda-tanda:

Asek termenung sorg2Dalam buku@nota penuh dgn ayat2 jiwang dan gambar love. Tersenyum dan tersengeh bile tgk cermin tanpa sebab. Setiap 5 minit, perkataan kahwin@isteri@suami akan terpacul dr mulut

Complications:

Locally spread to kawan serumah. Widely spread to others/komuniti

Treatement:

The Only penyakit yang tidak memerlukan kepada drugs therapy. Just NON-DRUGS THERAPY ONLY.

1- Sediakan cermin yg besar- tgk diri dari muka sampai kaki dan tanya pada diri. Layak ke aku nak kawen dgn keadaan diri aku camni? Tgk atas ke bawah. Ulang 3 kali. Pastu tnya kawan bilik sebelah pulak soalan yg sama.

2- Ingat pesan ni: “Kahwin ni 6 bulan je nak seronok2 pon, selebihnya adalah tanggungjawab”

3- Jangan asek pikirkan perkara yg seronok pasal kahwen. Cube berkembang sikit. Pikir yg lebih dr itu. Yang susah tentang kawen. Cth:

– Setiap kali barang rumah abes aku la yg kena beli.

– Setiap minggu aku yg kena pi pasar

– Duit rumah,letrik, air,gas aku kena bayar

– Tiap2 ari aku kena masak utk laki aku (isteri)

– Kang dapat anak kena spend duit utk anak2 pulak

– Kalu takde duet nak makan ape? Pasir@ timun goreng tiap2 hari? Mampukah?

– Jgn la asek gune ayat2 sebegini terutamanya lelaki: “kalu aku kawen nnt ade org jage makan minum, tlg kemas bilik, tempat tidur dll. Sian la bini tu kwn2. Pikir2 la utk tlg ringankan kerja die gak ye ” Maksud saya kat sini, kita kenalah belajar kemas2 bilik pas tidur, belajar masak sedap2. Sapu sampah ke ape ke. Baru bahagia kan bila kawen nnt?Takde la dok harap kat bini je buat sumer bende tu..

4- Ajak kawan2 ubah topic perbualan dari bab kawen, wanita, suami dll ke perkara yg lebih bermanfaat. Cth: Isu Palestin. Cara nak kuat hafalan dll

5- Bina peribadi yg kuat. Kalau nak isteri solehah, kita kena soleh dulu. Kalu nak yg penyayang, kita kena sayang org lain dulu. Kalau nak yg penyabar, kita kena kurangkan marah dulu. Kalau nak yg sentiasa ceria, kita kena banyakkan senyum dulu. Kalau nak yg cantik, kita kena hensem dulu?? Cantik dan hensem itu adalah bonus ye kwn2. Bukan matlamat utama. Allah tak tgk pada rupa paras kamu, tapi Allah nilai pada hati kamu. (cth vs if women)

6- Sembang dan tanya pada org yg lebih berpengalaman. Cth: Mak ayah. Abg kakak. Atok nenek. Pakcik makcik. Moyang. Opah dll.

7- Kalau dah tak mampu rasanya TIDUR adalah jalan penyelesaian terbaik kot. Biasanya lepas tidur ni org dah tak pikir2 apa2 masalah dah. Kalau bangun pun still terfikir lagi. Dlm mimpi pon same, alamatnya mmg DAH SAMPAI SERU dah la tu 
 

Posted in: MySahabat