Soya sebagai minuman perancang keluarga?…ada kesan pada BAYI?

Posted on November 13, 2010

29



Assalamualaikum….

Seperti yg dijanjikan, saya akan update untuk bahagian kedua tentang masalah mengambil makanan dan minuman berasaskan soya. Berdasarkan artikel yg lepas (Anda suka soya?…tapi tahukah anda yg…), kita dah bincang sedikit tentang kandungan dan cara pembuatan Protein soya terasing (Soya Protein Isolate/SPI)…kali ni saya nak cerita pasal phytoestrogen yg ada dalam soya.
PHYTOESTROGEN?…APA TU?

Dalam persekitaran kita, tumbuhan dan haiwan akan menghasilkan pelbagai cara untuk melindungi diri dari pemangsa. contohnya, Pokok Bunga Ros ada duri bg menghalang lelaki romantika mencuri bunganya yg penting untuk kemandiriannya (hohoho…tadala. saje je😛 ) secara umumnya kita bahagikan kepada mekanisma pertahanan fizikal dan kimia. Pokok yg menghasilkan kacang soya pula menggunakan mekanisma kimia untuk memelihara kemandirian spesisnya. mekanisma ini melibatkan phytoestrogen, sejenis bahan kimia yg mirip kepada hormon estrogen kita (penting dalam pembentukan/pertumbuhan lelaki dan perempuan) Phytoestrogen ini bertindak terhadap sistem kemandirian spesis pemangsanya iaitu menganggu kemandirian dan pertumbuhan spesis mangsanya. Maka kuranglah bilangan pemangsa yg akan merosakkannya pd masa depan….(Dr. Claude Hughes,PhD)
Phytoestrogen yg dimaksudkan ialah Isoflavones yg mirip kepada hormon steroid estrogen manusia. maka ia mampu bersaing dengan hormon estrogen semula jadi dan menganggu kitar normal hormon manusia.
Rujuk di: 

 Isoflavone dalam formula susu Bayi
Saintis Amerika merasa risau apabila kajian yg dijalankan berkenaan isoflavone hadir dalam susu formula bayi berasaskan soya. Mereka mengatakan bahawa bayi mungkin terdedah kepada isoflavone 6-11 kali lbh banyak berbanding dos yg memberi kesan gangguan hormon kepada orang dewasa. Ini seterusnya akan menyebabkan bayi tersebut pada masa akan datang menjadi lbh matang lebih awal dr yg sepatutnya. 1% remaja perempuan di Amerika mengalama simptom pra matang apabila mengalami kematangan seawal 3 thn. kematangan yg dimaksudkan bukan sahaja dari segi fizikal, malah mental dan ini menyebabkan gangguan mental kepada mereka kerana perlu melalui pengalaman yg tidak dialami kawan2 seumur dengan mereka. Selain dari itu, terdapat juga ibu bapa yg melaporkan anak2 mereka yg diberi susu formula bayi yg ada soya mengalami perubahan mental yg agresif,asthma dan juga penyakit autoImmune tiroid atau goiter.
Rujuk di:  
Bagaimana Isoflavone menganggu kitar hormon semula jadi?
Seperti yang telah dinyatakan, isoflavone menyerupai hormon estrogen manusia. maka dalam fungsi hormon manusia, isoflavone ini akan bersaing dengan estrogen atau menggantikan estrogen di kala kita tidak memerlukannya. salah satu jenis isoflavones-genistein, kajian telah dibuat dan mengatakan genistein merencat fungsi tyrosin kinase. salah satu enzim/hormon yg penting untuk perkembangan otak dan juga perkembangan otak bayi. gestinein ini akan menyebabkan fungsi memori jangka panjang kita dan seterusnya menjadikan kita susah untuk mengingat. Selain daripada itu, genistein yg dilaporkan pada 1997 ini juga menyebabkan sel2 di payudara teraruh untuk terus membahagi….atau dalam kata lain, menyebabkan permulaan pembentukan kanser payudara…Isoflavone juga didapati mengaruh fungsi tiroid yg seterusnya akan menyebabkan goiter atau kegagalan sistem imun badan berkaitan tiroid.
Soya sebagai pengganti pil perancang keluarga
Dalam kajian lain pula, soya dipercayai menjadi salah satu agen penting dalam menyebabkan kemandulan atau kurangnya kesuburan pada lelaki atau wanita. dalam satu kajian di Massachusetts General Hospital Fertility Center yang melakukan penyelidikan mengenai kecairan sperma dalam air mani lelaki yg mengambil diet soya. Untuk nilai angka, sila klik link rujukan di bawah….mereka membuat kesimpulan bahawa diet soya menyebabkan jumlah sperma berkurang berbanding mereka yang tidak atau kurang mengamalkan diet soya…
Rujuk di:
Wahai rerakan bloger yg budiman, marilah kita bertanya pada diri kita…adakah ini salah satu kerja yahudi terkutuk? bukankah mereka telah berjanji untuk merosakkan kaum manusia dengan pelbagai cara…adakah ini cara mereka untuk merosakkan bangsa kita, umat islam seluruh dunia?Soya yg kita dapat sekarang bukan soya yg asli, tapi soya yg telah diubah secara genetik yang dipelopori oleh MonSanto!…adakah sebab itu orang zaman sekarang sukar dapat anak (kecuali mereka yg buang anak!…ini orang tak reti bersyukur!Pembunuh!)
Marilah kita sama-sama kembali kepada amalan2 yg telah Nabi Muhammad SAW amalkan…pasti ada hikmah di sebaliknya…