Barongan Beraksi sambil ‘POW’ Pengantin

Posted on October 12, 2010

0



Assalamualaikum…

Hari ni banyak benda nak update tapi tak larat…Hahaha. Ok, Hari Ahad 10.10.10 Si Tukang Tulis ke Batu Pahat Johor untuk mengjadiri jemputan rakan senior Si Tukang Tulis (Kawin lagi~). Lokasi yang di maksudkan ialah Kg. Parit Bugis di Batu Pahat, Johor. Memang meriahla…anak ketua kampung katakan.Hehehe…
Istimewanya di Kg Parit Bugis ni bila majlis dimeriahkan dengan pertunjukan kuda kepang dan ‘BARONGAN’…anda tahu apa itu Barongan? Barongan ni macam ‘opera’ klasik masyarakat melayu jawa. Dalam setiap pertunjukan Barongan, mesti ada watak-watak yang unik dan di iringi muzik tradisional gong, angklung dan gendang serta tok dalang. Kalau lemah semangat…bek jangan tengok. Takut terbawa-bawa dalam tido.ngahaha…Jom layan video ni…Klik di link video 2010 untuk tonton🙂

Ni Time geng2 ‘operaa’ Barongan Pow Pengantin lelaki…sian wo. Ni Kes Pow beramai-ramai. Hahahaha. Harap2 pow mengepow ni kat Batu Pahat je :p

From video 2010
Kali ni baru ‘opera’ yang penuh. Bahagian paling seram sejuk time watak pompuan datang buat aksi tak senonoh depan Si Tukang Tulis. Hahahaha
From video 2010
Kepada sesiapa yang berminat ‘opera’ ni, jangan lepaskan peluang jika ada kenduri kendarat di Johor. Mana la Tau diaorang jadi penjaga tol…tp kalo jd pengantin tu…bawak pulus n bukan kamera atau video. Ngahahahahaha
Posted in: MyDiary