Kesimpulan guna komen Disqus: Ok ke tak?

Posted on October 3, 2010

9Assalamualaikum, 
klik untk besarkan
Dah pagi buta tetiba Si Tukang Tulis sibuk nak buat en3 :p. Ok, Kali ni pasal en3 Disqus sebelum ni. Si Tukang Tulis dah cuba dalam masa seminggu dan hasil dari percubaan tersebut. 
Si Tukang Tulis berpuas hati dengan Disqus sebab Si Tukang Tulis boleh berinteraksi dengan Tukang Komen secara terus. Tapi, downgrade dia sebab loading lambat. Walau bagaimanapun, Si Tukang Tulis merasakan ada juga pro dan kontranya. Dalam memberi komen, ada sebahagian yang hanya mengambil peluang untuk tambah impression berbanding mengambil bahagian dalam komentar dan sebahagian besar pula memberi komen kerana mereka ingin melibatkan diri dalam en3 yang di komen. 
Secara mudahnya, Kita akan lebih berjaya jika berupaya bukan sekadar memberi impression yang tinggi kepada tuan blog, malah mendekati tuan blog. Komen yang di lontarkan biarla dalam ruang positif dan membina, bukan berkasar bahasa atau mengguris mana-mana pihak.

Selain daripada itu, Si Tukang Tulis juga berpendapat, tak kisahlah Disqus atau commentluv dan sebagainya. Ada baiknya kita daftarkan diri walau tidak menggunakannya. Contoh dalam en3 FO yg lepas, ramai yang komen tapi tak letak url blog dan ini menyukarkan Si Tukang Tulis menjengah ke blog mereka semula…lagipun, mesti tambah meriah bila ada avatar tukang komen šŸ™‚
 
 
Terima kasih Nuffnang sbb tambah BE baru untk FO… Sunway Velocity, I will be waiting šŸ™‚
Advertisements