Anda selalu sakit pinggang?Baca terapi dan rawatannya di sini

Posted on August 20, 2010

13Assalamualaikum…

Kepada semua rakan blogger,  Hari jumaat ini sudah masuk hari jumaat kedua dalam bulan Ramadhan yang mulia, Sudahkah kita semua melakukan segala yang termampu untuk beramal dan beribadah sepanjang Ramadhan ini? Adakah anda masih bertarawih sehingga hari ini? Marilah sesama kita melakukan yang terbaik untuk memperoleh keredhaan Allah S.W.T. Jauhilah daripada perbuatan yang menjauhkan kita semua daripada rahmat Allah. Marilah kita saling ingat-mengingati kerana kita semua hanyalah manusia biasa yang sering lupa dan alpa dalam menjalani kehidupan. Dalam kesempatan ini, saya nak menyambung perkongsian mengenai kebaikan solat dari perspektif sains. Sebelum ini kita dah pun membincangkan kesan solat kepada jantung dan tahap kesihatan kita. Kali ini, saya nak berkongsi mengenai solat sebagai terapi sakit pinggang.
Sakit pinggang merupakan penyakit yang sering dialami oleh sebahagian rakyat Malaysia tak kira tua atau muda. Sakit pinggang adalah sakit atau ketidakselesaan di bawah rongga toraks sampai ke pinggul. Sakit pinggang boleh di kategorikan kepada 3 pringkat utama. i) akut –  sakit tidak melebihi 6 minggu ii) sub akut – sakit di antara 6-12 minggu iii) kronik – sakit melebihi 12 minggu. Dalam satu statistik sakit pinggang banyak melibatkan dewasa berumur antara 35-55 tahun dan peratusan yang tinggi bagi mereka yang tinggal di dalam negara industri.
Faktor-faktor sakit pinggang
Antara faktor utama penyebab sakit pinggang berkait rapat dengan umur di mana risiko menghidapi sakit pinggang semakin meningkat apabila umur meningkat. ini lebih berkaitan dengan cara hidup seseorang dan juga pemakanan yang diambil. Selain itu, jenis pekerjaan juga menjadi penyebab utama seperti berdiri atau duduk terlalu lama. Menangkat benda berat dengan postur yang tidak betul ataupun bekerja dengan menggunakan alat-alat bergetar kuat (macam nak drill batu). Melakukan aktiviti sukan di luar kemampuan diri juga didapati menyebabkan sakit pinggang. Senaman yang terlampau atau kurang regangan sebelum memulakan aktiviti bersukan mungkin menyebabkan sakit pinggang. Obesiti juga antara penyebab utama sakit pinggang (risau aku ni…). selain daripada faktor2 tersebut, faktor lain yang mungkin meningkatkan sakit pinggang adalah seperti merokok, minum arak, sejarah keluarga dan postur yang tidak betul.
Rujukan
Terapi rawatan sakit pinggang ‘Western style’
Banyak kajian dan rawatan yang telah dirumuskan oleh pakar-pakar daripada barat antaranya senaman yang telah ditunjukkan dalam gambar. kesemua senaman ini melatih atau menguatkan otot-otot dan fungsi regangan tulang belakang kita. Sebelum melakukan sebarang aktiviti berkaitan, kita perlu melakukan regangan otot-otot terdahuli bagi agar otot-otot dan tulang belakang kita tidak terkejut. sekiranya otot yang menyokong tulang belakang tidak mampu menanggung beban kerja yang dilakukan , tulang belakang akan menanggung beban tersebut lebih teruk daripada biasa. walau bagaimanapun, tak ramai daripada kita yang ada masa untuk melakukannya sebelum bekerje sama ada malas ataupun tiada masa (kalau kes aku…malas nak bersenam) bayangkan anda perlu melakukan senaman setiap hari sebelum melakukan aktiviti-aktiviti harian.
Rujukan
Solat sebagai terapi sakit pinggang
Jika sebelum ini kita merujuk kepada terapi yang dirumus oleh orang barat, Islam telah menyediakan rumusan paling mujarab 1400 tahun sebelum dulu lagi. Solat yang kita lakukan sehari 5 kali sudah lebih cukup untuk menjadi terapi kepada penyakit yang sangat terkenal ini. Adakah anda masih tidak percaya? sekumpulan penyelidik UM telah melakukan kajian terhadap pesakit yang mengalami sakit pinggang. Alat berteknologi tinggi digunakan bagi menguji kesan solat terhadap tekanan dan regangan yang dialami oleh pesakit sebelum dan selepas terapi solat. Daripada hasil kajian tersebut, di dapati terapi solat dengan melakukan gerakan-gerakan solat yang sempurna berupaya mengurangkan tekanan pada pinggang pesakit dan seterusnya menguatkan dan membetulkan kedudukan tulang belakang serta otot seseorang. Gerakan solat yang paling memberi kesan adalah semasa berdiri tegak, rukuk dan sujud. jika diamati dengan teliti, ketiga-tiga gerakan ini boleh ditemui dalam senaman yang dirumuskan oleh barat (seperti di atas). Persoalannya, siapa dulu yang melakukannya? tepuk dada tanya iman anda…
Rukuk yang sempurna
Rukuk yang tidak sempurna kerana tidak meluruskan tulang belakang
Rukuk yang sempurna iaitu 90 darjah mampu memberikan kesan regangan dan terapi yang cukup dalam membantu meraawat sakit pinggang. ini kerana, ketika rukuk, tulan belakang diluruskan selari dengan tulang pinggul dan kepala. dalam keadaan ini juga, kita akan rasa rehat pada kawasan pinggang dan ini juga membantu meregangkan otot-otot pada kaki kita. Proses ini seterusnya membantu mengkoordinasikan semula kedudukan tulang-tulang kita.dan memastikan tulang belakang berada dalam keadaan rehat dan tidak dikenakan daya berlebihan serta tidak menghimpit saraf tunjang. Kedudukan ketika sujud juda ada menyamai senaman yang telah dirumuskan oleh pakar perubatan barat (seperti di atas) antaranya senaman regangan tapak kaki, posisi quadraped dan senaman regangan Lats. ketiga-tiga postur tadi ada dilakukan dalam sujud semasa solat. Proses senaman atau gerakan dalam solat ini membantu mengembalikan fungsi normal dan berada dalam keadaan rehat otot-otot dan tulang belakang seterusnya memastikan individu tersebut tidak mengalami sakit pinggang.
Rujukan
Solat:Kebaikan dari perspektif sains

Penemuan dalam kajian ini hanya membenarkan hikmah solat sebagai salah satu mukjizat Nabi Muhammaddi mana wahyu mewajibkan umat Islam menunaikan solat diterima secara terus tanpa perantaran Malaikat Jibril. Sesungguhnya sains dan Islam tidak dapat dipisahkan. Sains bukan untuk menemukan sesuatu yang baru tetapi sebagai satu wadah membenarkan dan menambah keyakinan umatnya terhadap Islam…Allahu Akbar!SubhanAllah!Alhamdulillah!

Adakah kita masih LALAI dan tidak MEMIKIRkannya?
Advertisements