Asslalamualaikum…
Lamanya tak update…maaf la ye. da dekat seminggu tak jumpa internet sbb sibuk dgn pelbagai mcm urusan termasuklah reunion SMKAS baru2 ni dekat Pengkalan Balak, Melaka (akn dikongsi tak lama lg). Sebelum ni da banyak merepek pasal kisah hidup dan kini kita kembali kepada jalan yg lurus. Ngahahaha….Jom kita kembali dalam slot MyScienceArticles….Kali ni sy nak bawa rerakan blogger meninjau satu produk yg terkenal di negara kita…SOYA…Soya yg saya maksudkan adlh sprt air soya yg kita gemari dan semua bhn makanan berasaskan protein soya (SPI-Soya Protein Isolate). Untuk pengetahuan anda…
SOYA TIDAK SESIHAT SEPERTI YG DISANGKAKAN
Kenapa pulak??? (Marah ni…sy pun suka gak!)
Soya Di Dunia
Soya ditanam dengan meluas di Amerika.Hingga kini, lebih 50% pengeluaran soya dilakukan oleh Amerika dan menjadi pembekal terbesar soya di dunia. Salah satu syarikat yg membekalkan benih soya ialah MONSANTO yg membekalkan benih soya yg telah diubahsiuai secara genetik. Mereka menyatakan bahama soya yg telah diubahsuai ini lebih banyak khasiatnya dan cepat memberikan hasil. walaubagaimanapun, ia hanya indah khabar dr rupa…Soya dijadikan pelbagai jenis produk yg dijual dengan meluas seperti air soya, tofu, jajan2 (snek), minyak sayur dan sebagainya. Kat asia juga terkenal dan yg paling femes miso dr jepun dan tempe…ya. TEMPE! Saya akan membezakan kepada dua jenis soya…soya yg tidak melalui proses fermentasi dan soyan yg melalui proses fermentasi mcm tempe dan miso.
rujuk di: Soy new story,
Kandungan dalam soya
Soya mengandungi beberapa bahan yg merbahaya kepada sistem badan kita. antaranya ialah:-
- Phytic acid/Phytate: Semua kekacang mengandungi bahan ini. walau bagaimanapun, soya mengandungi kandungan phytate yg sangat tinggi. Phytate ini berupaya untuk menghalang penyerapan vitamin dan mineral penting seperti Magnesium, Calcium, Zink dan sebagainya.kesemua mineral tersebut penting dalam kawal atur tubuh kita. Ia tak dapat dimusnahkan denga proses memasak yg lama…So mcm mana nak musnahkannya???
- Perencat enzim: Soya juga menganduni bahan perencat enzim yang akan merencat aktiviti enzim trypsin (dalam perut kita) yang sangat penting untuk mencernakan dan membantu proses penyerapan pelbagai jenis protein dalam tubuh.
- Hemaglutinin: Hemaglutinin merupakan agen penggumpal darah yg boleh menyebabkan darah dalam tubuh kita bergumpal dan mengurangkan keberkesanan penyerapan oksigen. ini menyebabkan badan kita lemah dan otak kita lembab kerana oksigen yg diperlukan tidak mencukupi dalam badan…patot la aku selalu ngantuk je…
Tadi kita dah tahu yg soya ni ada banyak bahan yg tidak menyihatkan tubuh kita…tapi sebenarnya, soya yg difermentasi seperti tempe, kicap dan miso mempunyai banyak kebaikan berbanding soya yg belum difermentasi…apa benda fermentasi ni???
Proses fermentasi ialah proses di mana bahan seperti soya di kulturkan atau dieram bersama dengan mikrob seperti yis dan kulat….Kulat yang di campurkan berupaya untuk menguraikan phytate kpd bahan yg tidak merbahaya dan seterusnya menambah kualiti tempe tersebut dengan menukarkan vitamin B-12 tak aktif dalam soya kepada vit B-12 yg aktif….mungkin kita akan bincang dgn lebih lanjut di masa akan datang….
Rujuk di :
Protein soya terasing/Soy protein isolate (SPI)
Protein soya ialah protein yg telah diasingkan dari soya dengan menggunakan kaedah kimia. Protein soya menjadi bahan asas dalam pelbagai jenis bahan makanan seperti snek dan sebagainya…persoalannya, bagaimana ia dihasilkan?Proses penghasilan SPI ini tak dapat dibuat di rumah…hanya di KILANG…agak2 kenapa? hohoho…untuk menghasilkan SPI,
- soya2 akan direndam dalam larutan beralkali untuk mengasingkan fiber atau selulosa dan sebagainya.
- selepas itu, ia akan dienapkan dan diasingkan dalam larutan berasid. Proses pengasingan ini dijalankan dalam bekas aluminium. reaksi kimia antara bekas dan asid akan menyebabkan aluminium terhakis dan bercampur dengan hasil akhir proses ini (SPI). dan dikatakan SPI ini tercemar dengan aluminium berkali ganda berbanding susu yg diproses.
- selepas diasingkan denga asid, ia akan dineutralkan semula menggunakan larutan beralkali. semasa proses ini, dua bahan berbahaya terhasil iaitu sejenis toksin berbahaya yg dinamakan lysinoalanine yg mampu menyebabkan kanser.
- akhir sekali, SPI td akan sisembur dan dikeringkan untuk dijadikan serbuk. semasa proses ini, nitrite terhasil. nitrite merupakan satu lagi agen yg boleh menyebabkan kanser kepada manusia…Tak percaya?
Rujuk di: too good to be true
Nampak gaya entri kali ni akan jd sangat panjang…cukuplah sebagai pengenalan, sy akan sambung pd entri yg akan datang. sementara itu…marilah sesama kita fikirkannya…Adakah benar soya baik untuk kesihatan kita?
Akan datang di MyThought:
Soya sebagai minuman perancang keluarga…pada BAYI?
Reunion SMKAS di Pengkalan Balak, Melaka
Posted in: MyScienceArticle
Wanie Azeera
July 26, 2010
mumtaz ya akhi! hehehe.. benda ni la yg saye cari. 🙂
FareedSairi
July 26, 2010
wanie:syukran ya wanie…kalo ada yg boleh ditambah, sgt2 dialu2kan
rafhan
July 26, 2010
hah, ye ke.. sy merupakan peminat soya sejak dari kecil lagi.. thnx 4 the info bro.. nmpaknye pas nie, kene kurangkan minum soya la..
FareedSairi
July 26, 2010
rafhan:tu la.aku pun da risau sbb suka soya gak.tp takpe, pasni aku try cr maklumat lg kalo ada yg perlu ditambah.thanks dtg jengah 🙂
MissXYZ a.k.a Abaikan
July 26, 2010
tq ats perkongsian ilmiah ni =)
mama HidayahAmin
July 26, 2010
Assalammualaikum… tq kerana konsi maklumat.. nampaknya kena kuranglah minum soya lepas ni…
n@jwamz
July 26, 2010
huhu….sy suka soya….but nice sharing yerr:)~just passing thru~
FareedSairi
July 27, 2010
MissXYZ a.k.a Abaikan:sesama, kalo ada yg menarik sudi2 lah kongsi ye
FareedSairi
July 27, 2010
mama HidayahAmin: sesama, btol2 sy pu sdh gak sbb suka soya…ganti ngan kopi n teh.hehehe
FareedSairi
July 27, 2010
n@jwamz :sesama, jgn la sdh. ada bnyk lg minuman yg berkhasiat menunggu untuk kita mencubanya
Norazali Zainuddin
July 27, 2010
thanks dengan info yang berguna.. hasil dari borak2 hari 2.. agak sukar aku nak tinggalkan soya yang dah sebati.. huhu.. oleh kerana sudah mendapat tambahan info.. maka akan ku menjarakan diri dgan soya ini.. Tapi kebanyakkan makanan soya ade kat kicap, tempe dll..
Gen
July 27, 2010
ade 1 lg kalo xclap aku soya ni xbagus ntok kaum adam sbb die bleh merencat hormon testosteron haha…..seb bek aku bkan pnggemar soya…..
FareedSairi
July 27, 2010
Norazali Zainuddin:zali,bukan ko sorang.ramai je penggemar soya.ni salah satu usaha untuk kita ubah cara hidup, lg ramai yg sedar dan sekurang2nya tahu pun alhamdulillah…yg kicap ngan tempe kita bincang lain kali…kasi org suspen dulu.hohoho
FareedSairi
July 27, 2010
gen:yg tu ada gak…kita bincang lain kali. nak buat skali jalan pnjg sgt
sue-sama
July 27, 2010
saya sangat suke air soyaaaaaaaaaaa 🙂
ketingting
July 27, 2010
biar betik?hehehe!tak penah tawu pun pasal nih.btw, tengkiu.lepas nih kene kurangkan minum air soya la. hehe 🙂
Chybee
July 27, 2010
ala, sume benda pon xbaik nk makan ape nih? susahnye…huhu
FareedSairi
July 28, 2010
Sue-sama:sama la…tp nak buat camne.tkr teh la plak.hohoho
FareedSairi
July 28, 2010
ketingting:jom kurangkan minum soya!
FareedSairi
July 28, 2010
Chybee:bukan sume benda cik cybee,sebahagian sahaja.setiap yg Allah jadikan pasti ada hikmahnya, cuma kita sbg manusia yg tersilap memilih prosesnya
E.d.Y
July 28, 2010
soya menggemukkan
FareedSairi
July 28, 2010
E.d.Y:kenapa?adakah anda salah seorang mangsanya?
Nur Hawa Mohd Zin
July 28, 2010
suke sgt soya…kalu ada pasar malam mesti beli…minum seminggu sekali tak pe kan.
Fyzal
July 29, 2010
rupa rupanya ada gak disadvantage nye soya ni. tp aku memang tak minum soya pun. minum air suam jer. tak pun teh O. hehehehe. 😀
FareedSairi
July 29, 2010
Nur Hawa Mohd Zin:kami pun suka soya.tapi jika dapat dielakkan,kita ganti dengan yg lain…bukan sekadar air, jajan2 dan sebagainya pun terlibat
FareedSairi
July 29, 2010
Fyzal:Bro,kalo ada maklumat tambahan sila la kongsi ye. tengah cuba nak tmbh maklumat yg tidak diragukan
Affan Ruslan
July 30, 2010
Salam.Rasanya macam pnh baca jugak info "pelik" pasal soya, tapi bro punya ni lagi banyak.Jazakallah. 🙂
AngahSayang2314
July 30, 2010
salam bertandang hari jumaatFareed tak ada new n3 ke hehehe
FareedSairi
July 30, 2010
Affan:Thanks affan, kalo ada yg menarik untk dikongsi, sila la ye 🙂
FareedSairi
July 30, 2010
Kak Ngah: jemput2 jengah 🙂 belum ada lg kak, tgh kempen kurangkan soya…tapi kalo kicap ngan tempe takpe. sebab dia dah ferment…lg banyak khasiat
cik gold
July 30, 2010
dah penah baca pasal ni,mujur la x minum soya 🙂
FareedSairi
July 30, 2010
cik gold:ye ke?huhuhu…sy pun baru jumpa scientific research.kalo tak sebelum ni layan gak.hahahaha
Alessandro
July 30, 2010
Alamak..ngeri baca artikel ni..huhu..saya memang suka minum soya..sehari tak sah kalau tak teguk soya..huhu…lepas ni nak fikir banyak kali sebelum minum soya..tukar favourite drink ke milo pula lah..
FareedSairi
July 31, 2010
Alessandro:Ada banyak lg artikel yg pasal soya ni.kalo ada peluang saya tambah lg.Sedap memang sedap, tapi apa salahnya kita beringat, jom tukar ke air sirap pandan.ngehehe